Home‎ > ‎

Articol despre seminarul literar "Lecţie deschisă" de la CN Lazăr, VINERI 20.11.15

postat 24 nov. 2015, 06:43 de Webmaster C.N. G. Lazar   [ actualizat la 24 nov. 2015, 06:57 ]

     

Aripa Targului National al Cartii “Gaudeamus”,o ora deasupra elevilor la Colegiul National’Gh.Lazar”

Un volum de poezie moderna scris de elevii poeti ai Capitalei va fi lansat la Parlamentul Romaniei.

Lectie deschisa despre poezia lui George BOGDAN

 
Colegiul National " George Lazar"  cu sprijinul  Fundatiei “ Romania-Generatia Urmatoare  au organizat  vineri 21.11.2015 de la ora 13,45 la 14,30, la Sala de Festivitati, o manifestare culturala a spiritului tanar, seminarul literar “Lectie deschisa despre poezia lui George BOGDAN” la care au fost prezenti 150 liceeni din patru clase de liceu X,XI   ale colegiului  precum si profesori emeriti.

George Bogdan este unul din poetii cu carti aflate la standul Editurii “Tracus Arte” de la Targul National de Carte “Gaudeamus” de la Romexpo.Recent, George Bogdan, a lansat la Institutul Cultural Roman volumul “Dincolo de Calea Victoriei”, ce a impresionat elevii de la colegiile “G. Lazar” si” G. Cosbuc” invitati dar ca participanti.

La propunerea profesorului de limba romana Nicolae Scurtu  si cu sustinereea conducerii apreciatului liceu, director adj. Ionela Neagoe si director Victor Ioan Nicolae cat si cu sprijinul substantial al Fundatiei”Romania-Generatia Urmatoare”, presedinte George Bogdan, vicepresedinte Florica Iosiv,  s-a conceput acest eveniment special insa ca o prelungire a vestitului targ national al cartii si spre a avea un rol educativ cu mai mare putere de semnificatie.

Particularitatea evenimentului o constitue includerea alaturi de invitati, literati de prestigiu si oficialitati, a zece elevi ai liceului spre a–si expune consideratiile literare: Pantaze Miriam,Nicolescu Miriam,Carstea Stefania,Urlan Isabelle,Stoica Ioana,Deftu Ruxandra, Stanescu Laura, Nicolescu Elisa,Mocanu Ioana,Negoescu Marina.  Interventiile elevilor au fost aplaudate de catre colegii liceeni.

Manifestarea culturala a permis, asadar, punerea in lumina a talentelor de critici literari ale elevilor,suma conostintelor profesionale acumulate la orele de limba romana dar si prin lecturile particulare personale, si a le acorda cu aprecierile scriitorilor consacrati invitati si ale reprezentantilor Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor cat si ale Muzeului National al Literaturii Romane.

Moderatorul lectiei deschise, profesorul Nicolae Scurtu, a dat culoare manifestarii educative.

Invitati speciali ai seminarului literar special s-au numit:

1. George BOGDAN, poet ( Consilier, Ministerul Muncii, presedinte Fundatia “ Romania-Generatia Urmatoare”, coordinator Grup Civic “ Unitate si Exigenta pentru Schengen in Romania”)

2. Valeriu Mircea POPA, scriitor, Uniunea Scriitorilor din Romania,Filiala Bucuresti

3. Carolina ILICA, scriitor, director artistic la Festivalului International "Noptile de poezie de la Curtea de Arges"

4. Liliana MINCA, deputat, membru al Comisiei pentru Cultura,Arte si Mijloace de Informare in Masa, Camera Deputatilor

5. Ionela NEAGOE, director adjunct, Colegiul National “ George Lazar”,Bucuresti

6.Duo Playthoven: Anca Sinaci, vioara si Radu Sinaci,violoncel ( membri ai Orchestrei de Camera a Radiodifuziunii Romane si ai Orchestrei Nationale de Tineret)

7. Florica Iosiv, vicepresedinte al Fundatiei " Romania-Generatia Urmatoare"

8. Eugenia Taralunga, poet, cercetator stiintific,Muzeul National al Literaturii Romane

Volumele supuse discutiei au fost: “Taramul cu dimineti putrede”,”1,Casa revoltei”,”Dincolo de Calea Victoriei”. Au recitat versuri simbolice din autorul supus descifrarii semnificatiei literare a creatiei sale elevii analisti literari  precum si poetul Valeriu Popa ( poezia Ora 5,00 ), poeta Eugenia Taralunga ( Traire exasperanta ), poeta Carolina Ilica cat si autorul insusi (poeziile Ora 5,30 si Asculta, ba,vreau libertate).Poeta Carolina Ilica a vorbit si despre locul poeziei romanesti in lume, perceptia poeziei in opinia publica din America Latina, Rusia,China, America de Nord cat despre experinta organizarii Festivalului International”Noptile de Poezie Curtea de Arges”.Eugenia Taralunga s-a referit in cuvantul sau si la activitatea Muzeului National al Literaturii invitand elevii si parintii sa participe la programele specifice ale muzeului cum ar fi recitaluri poetice de la Teatrul “Odeon”. Deputat Liliana Minca a subliniat rolul culturii in formarea constiintei romanesti cat si participarea la formarea constiintei unice europene si datoria de a crea modern permanent spre a mentine viu si dinamic acest spirit citand din autorul George Bogdan versuri care-i sustin afirmatiile.Duo-ul instrumental Playthoven, cu rol de subliniere a interventiilor literare de exceptie,  a ridicat sala in picioare cu aplauze furtunoase prin executia  deasemeni de exceptie a trei prelucrari moderne”Aranjament dupa Fur Elize de L.V. Beethoven,Aranjamanet dupa Dans romanesc de Bela Bartok si All of Me”. Ca un corolar al seminarului literar,lectie deschisa de litaratura romana, George Bogdan a anuntat ca Fundatia “ Romania-Generatia Urmatoare” doreste sa finanteze editarea si publicarea unui volum de poezie moderna scris de elevii poeti ai Capitalei,si nu numai,despre secolul XXI,Romania si UE,care sa uneasca si sa lege inimi dincolo de zidul distantei dintre oameni.Deputata Liliana Minca a propus ca lansarea volumului sa aiba loc la Parlamentul Romaniei prin colaborarea si sustinerea Comisiei pentru Cultura din Camera Deputatilor.  Proiectul propus a fost aplaudat frenetic de liceenii incantati de ineditul anunt, o materializare concreta de continuare a manifestarii literare la care au participat vineri,20.11.15 dar care implica o responsabilitate si mai mare din partea lor, o maturizare.

Vicepresedintele Fundatiei Romania-Generatia Urmatoare a acordat fiecaruia din cei zece, in semn de apreciere, cate un bloc-notes 2016 si un stilou pentru consemnarea gandurilor si planurilor personale

           Organizatorii asigura la finalul manifestarii un mic protocol.

          Reprezentantii Fundatiei” Romania-Genertia Urmatoare” au multumit sponsorului ROMGAZ care a foacut posibil organizarea seminarului literar lectie deschisa de literatura romana de azi.

 

( Organizatorii vor posta un articol informativ despre acest eveniment literar special,o prelungire a Targului National al Cartii GAUDEAMUS in randul liceenilor, pe site-ul CN Gh. Lazar,al Fundatiei “Romania-Generatia Urmatoare”, la Uniunea Scriitorilor,Filiala Brasov, pe facebook si la Agerpres )


 

Comments